top of page
Yazarın fotoğrafıTÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECL

TÜRK'ÜN BAYRAMI NEVRUZ KUTLAMASI ...



Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Türk'ün bayramı Nevruz'u kutladı.


Kutlama programına Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Başkanı Nail Çelebi, Başkan Yardımcisi Kemal Albayrak, Behiç ÇELİK,Genel Sekreter Fahrettein YOKUŞ, Sayman Şaban Kardeş,  katıldı.

Başkan Nail Çelebi'nin Nevruz mesajı şöyle;

 

Nevruz;Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında , Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı  ve baharın gelişi olarak kutlanır. 2010 yılın'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan ve Perslere maledilen bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.

Ülkemizde de baharın müjdecisi sayılan ve her yıl 21 Mart’ta geleneksel olarak kutlanan Nevruz bayramı, kimilerine göre Allah’ın dünyayı yarattığı, kimilerine göre Nuh Peygamber’in yere ilk ayak bastığı gün olarak kabul ediliyor. Farsça “yeni gün” anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında “en ulu gün” olarak biliniyor.

Türk Dünyamızda, bugüne ve yeni yılın başladığı âna Yılgayak denir ve gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, baharın müjdesi olarak Nevruz günü olarak kutlanır.

Nevruzu geçmişten bugüne kadar kutlayanların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı geliyor. Selçuklu ve Osmanlı’da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bugün hâlâ Manisa’da 21 Mart’ta Mesir macunu şenlikleri olarak kutlanmaktadır.

Eski Türkler ile İranlıların Yılbaşı kabul ettikleri nevruz, Türkler için hangi din veya inançtan olurlarsa olsun büyük önem taşıyor.Altay halklarından Tatarlara, Azerilerden Karaimlere, Gagauzlara kadar pek çok Türk halkı tarafından ateşle su ruhsal ve bedensel arınmada önemli kabul ediliyor. Bu nedenle Türk coğrafyasında nevruzda ateş yakmak ve iyi dileklerde bulunarak ateş üzerinden atlamak bir gelenek sayılıyor.

Azerbaycan’da, çeşitli renklere boyanmış, suda pişirilmiş yumurtalar, kapı kapı dolaşan çocuklara veriliyor. Azerbaycan’da 21-23 Mart tarihleri arasında üç gün süren Nevruz büyük törenlerle kutlanıyor.

Bir başka gelenek ise “suya yüzük atma” oyunu. Ertesi gün ise güneş doğmadan su kaynaklarına gidilerek, el-yüz yıkanılan Azerbaycan’da, kızlar da kısmetlerinin açılması için iki ellerinin başparmaklarına ip bağlayarak su üzerinden atlıyorlar. Daha sonra parmaklarındaki ipi keserek suya bırakıyorlar.

Türkiye’de Nevruz gelenekleri

Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenlerinde “Mart İpliği” adıyla bilinen Nevruz’da ağaçlara bez bağlanıp, yaylalara çıkılarak, kuzu veya oğlak kesilir ve konuklara dağıtılır. Tahtacı Türkmenlerinde ise “Mart dokuzundan sonra dağlar misafir alır” inancıyla yaylalara çıkılarak, mezarlıklar ziyaret ediliyor.

Gaziantep ve çevresinde Sultan Navruz, güzel bir kızdır ve 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder, bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Kars civarında bir evde toplanan genç kız ve erkekler, küçük bir çocuğu su almaya gönderirler. Çocuk hiç konuşmadan ve arkasına bakmadan bir kova su getirir. Kovanın içerisine orada bulunanlarca renkli iplikler ve iğneler atılır.

Birbiriyle birleşen iplik ve iğnelerin sahiplerinin birbiriyle evleneceğine inanılır. Tunceli çevresinde Nevruz günü erkekler alınlarına kara sürerek su kaynaklarına giderler. Bu karaları kaynak suyuyla yıkayanların dileklerinin kabul olacağına inanılır. Edirne’de Sultan Nevruz adı verilen eğlencelerde, eski hasırlar yakılıp “Mart içeri, pire dışarı” diyerek üzerinden atlanır.  Giresun’da ise Nevruzda sabah erkenden kalkılarak çevredeki akarsulardan getirilen sular hayvanların üzerine serpiliyor.

Özetle Nevruz... Yani 21 Mart... 

 

Türk Dünyası’nın yeni yılı, bayramı...

Gece ile gündüzün eşitlendiği, tabiatın uyandığı 21 Mart,Türkler için aynı zamanda diriliş ve yaradılış günüdür, kurtuluş günüdür.. ERGENEKON'DAN çıkıştır.

 

Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyor.

 

İşte bu yüzden Oniki Hayvanlı Türk Takvimi'nde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olmuştur.Tam 5 bin yıldır da Türk'ün bayramı olarak kutlanmaktadır.

Azerbaycan, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur , Anadolu ve Balkan Türkleri Nevruz Bayramı'nız kutlu olsun...

Yeni yılda; zulme uğrayan Türk ve Müslüman toprağı kalmasın. Türk'e, Müslümana olan düşmanlık ve terör saldırıları son bulsun. Teröre destek veren ülkelere karşı şimdi Türk Devletleri Birliği zamanıdır. Buradan Türk Cumhuriyetleri liderlerine ve kandaşlarıma sesleniyorum...

 

Artık Türk devletleri bir araya gelmeli ve Avrupa Birliği gibi bir Türk Devletleri Birliği kurmalıdır. 21.yüzyılın Kızıl elma sı Türk Devletleri Birliği’dir.Zira, Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur...

Bir yeni yıl dileğim de Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Nevruz'un ülkemizde de milli bir bayram olarak kutlanmasıdır.

Bir kez daha Türk dünyasının yeni yılını kutluyor, Nevruz'un Türk devletlerine huzur, başarı ve güç getirmesini, varlıklarının ebedi olmasını diliyorum.

Öte yandan bugün büyük Türk ozanı Aşık Veysel'in de ölüm yıldönümü. Ozanımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.


Nail Çelebi

TDPB Başkanı

21.Dönem Trabzon Milletvekili

 

                                                                 

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


BASKAN.jpg
bottom of page