Oğuz Boylarından olan, Kıpçak Türkleri köken olarak Ahıska Türkleri ile aynı köktendir ve Ana yurtları Ahıska' dır. Gürcü kralı 2. David, Selçuklular ve İranlılara karşı savaşacak ordusu olmadığından Kıpçak Türklerini ülkesine davet etti. (1118-1120) Azak Denizi, Doğusu ve Kafkasların kuzeyinden gelen 45 bin Kıpçak Türk'ünü Ahıska, Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Şavşat, Ardahan, Tortum, Oltu, Narman, Şenkaya civarına yerleştirmiştir. Ve Güçlü bir ordu kurmuşlardır.
Gürcistan, kralı kurduğu bu güçlü ordu sayesinde güçlendi. (1267) Tarihinde Kıpçak Türkleri Gürcü Devletine bağlı Özerk bir Kıpçak Türk Devleti kurdu, daha sonra Gürcülerle birlikte yaşayamayacaklarını anladıktan sonra Bağımsızlıklarını ilan ettiler.
(1578) Yılında Kıpçaklar Atabek Devleti' ni kurdular, bu devletin son başkanı Atabekli Mustafa Hıristiyanlığı terk edip İslam'ı kabul etmiş ve Atabek Devleti' nin Osmanlı imparatorluğu' na katılmasını kabul etmiştir.
Bugünkü, Halk kültüründen de anlaşılıyor ki, Ahıska Türkleriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Şenkaya, Oltu halkı aynı köktendir. Benim de bir arada yaşadığım bu halkın, üretken, zanaatkar, Marangozluk, Demircilik, Bağ, Bostan konusunda bölgeye katkıları çoktur.
Kıpçak Türkleri, Orta Asya bozkırlarından Balkanlara kadar geniş bir sahayı tutuyorlardı.
Gürcü kralı David, Kafkaslarda Gürcülere komşu olan Kıpçaklar' ın Hükümdarı Karahan' ın oğlu Atrak' ın kızıyla evlendi ve Kıpçaklar' ı memleketine davet etti.
Kral David, (1090-1100) tarihleri arasında 40 bin kişilik bir ordu kurarak askerî gücünü artırdı. Bu Kıpçak Aileleriyle birlikte getirilerek Gürcistan topraklarına yerleştirildi.
Bu, dönem yaklaşık 200 bin Kıpçak Türkü, Gürcistan devlet kurumlarında görev aldı.
Şunu da belirteyim ki, Şaman inançlı Kıpçaklar arasında Hıristiyanlık hızla yayılmıştır. Yusufeli bölgesine gelip yerleşen Kıpçak Türkleri, Yusufeli bölgesinde ki yer isimlerini değiştirmiştir. Örneğin, Dört kilise, ismini Yusufeli yapmışlardır.
Türkçe konuşan, Türk kültürüyle ve boy gelenekleri taşıyan Kıpçak Türkleri, Osmanlı fetihinden sonra Müslüman olmuşlardır..
Kıpçak ve Ahıska Türkleri Tarihînden Çok kısa Bir Derleme..
Görsel, Geleneksel kıyafetli Kıpçak, Kadını..
Alıntı
Comentários