top of page

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ 5 NİSANDA KUTLANDI.

  • Yazarın fotoğrafı: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECL
    TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECL
  • 8 Nis
  • 6 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 5 gün önce



TÜRK DÜNYASI PARLAMENTERLER BİRLİĞİ olarak “8 Mart Dünya kadınlar günü” münasebetiyle KADIN AKADEMİSYENLER DERNEĞİ ve UMAY ANA TÜRK DÜNYASI KADINLAR  BİRLİĞİ ile beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara İl müdürlüğünün destekleri ve Yönetim kurulu üyelerimizden Nail ÇELEBİ,yle;Dr.Reşat DOĞRU,Behiç ÇELİK,Kemal ALBAYRAK ve Fahrettin YOKUŞ beyinde katılımlarıyla,

 

5 Nisan 2025 Cumartesi günü;Kardeş Ülkelerin ülkemizde yaşayan, (Azerbaycan, Kazakistan Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC ve Türkiye)li 150 hanımefendi ile birlikte aramızdaki Sosyal ve Kültürel işbirliklerini güçlendirmek adına “Ülkemizde ve Türk Dünyasında Kadınların Siyaset ve Kamu Kuruluşlarındaki Yeri” başlığı altında; Türkiye ve Türk Dünyasında kadınların siyaset ve kamu kuruluşlarındaki yerlerini tarihsel ve güncel boyutlarıyla ele alarak ,toplumsal farkındalık oluşturarak kültürel algıların dönüşümüne katkı sağlayarak kadınların kamusal alandaki rollerini güçlendirmek amaçlanmıştır.

Birlik başkanı olarak Nail ÇELEBİ’nin yaptığı açılış konuşmasında;Kadınların, tarih boyunca toplumsal yaşamın her alanında varlık gösterdiğ, devlet yönetiminde, ekonomide, bilimde ve sanatta önemli roller üstlendiği, Ancak bu katkılar çoğu zaman yeterince görünür olmadığından Günümüzde kadınların siyasette ve kamu yönetiminde daha fazla yer almasının demokratik gelişim ve toplumsal kalkınma açısından büyük önem taşıyacağı ifade edilerek programı sunucusu

Prof.Dr.Armağan ELÇİN hocamızın Programımızın panel ile ilgili bölümünü başlatmak için Panelistleri kürsüye davet etmiştir. Prof. Dr. Meşkure Yılmaz ocamızın başkanlığında yürütülen panelde;

Prof. Dr. Meşkure Yılmaz:Türk Dünyasında Siyaset ve Kadın (günümüzde),Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel:Türk Tarihinde Siyasette Kadın,Doç. Dr. Ayşegül Doğrucan: Sosyal Sürdürülebilirlik Bağlamında Kamu Kuruluşlarında Kadın (ve Türk Dünyasında Önemi)Öğretim Görevlisi Dr. Şule Ertürk Anıklı: Kazakistan’da Siyasi Söylemde Kadın konulu tebliğler sunulmuştur.

 

Daha sonra Panelistlere ve sunucu hocamıza Plaketleri takdim edildi.Misafirlerimize Teşekkür belgeleri verildi.

 

Konuşmalar tamamen bittikten sonra tüm konuşmacılara Plaket sunumları yapılarak etkinliğimizin ikinci bölümü olan Müzik ve ikram aşamasına geçilerek etkinliğimiz, Prof.Dr.Armağan İÇEL hanımefendinin müzik ziyafetiyle büyük bir coşku içinde tamamlanmıştır.






























ÜLKEMİZDE VE TÜRK DÜNYASI’NDA KADINLARIN SİYASET VE KAMU KURULUŞLARINDAKİ YERİ PANELİ



Ankara’da KARTAL HOLDING Konferans Salonundaki panel, Türk Dünyası Parlamenterler Birliği, Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği ve Türk Kadın Akademisyenler Derneği’nce düzenlendi.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ” dolayısıyla düzenlenen “Ülkemizde ve Türk Dünyasında Kadınların Siyaset ve Kamu Kuruluşlarındaki Yeri” konulu panele, Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Başkanı Nail ÇELEBİ, Gençlik ve Kadın Faaliyetleri Koordinatörü Dilek BÜYÜKBOYACI, UMAY ANA TÜRK DÜNYASI KADINLAR BİRLİĞİ ve KADIN AKADEMİSYENLER DERNEĞi üyeleriyle seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Panel, Türk Dünyası Parlamentolar Birliği Başkanı Nail ÇELEBİ’nin konuşmasıyla başladı.

Nail ÇELEBİ, konuşmasında şunları söyledi:

“ Türk Dünyası Parlamenterler Birliği olarak Bugün sizlerle “8 Mart Dünya kadınlar günü” münasebetiyle Kardeş Ülkelerin ülkemizde yaşayan, (Azerbaycan, Kazakistan Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC ve Türkiye’de) kadınların; siyaset ve kamu kuruluşlarındaki yeri üzerine konuşmak istiyorum.

Öncelikle davetimizi kabul ederek katılım sağladığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Şeref verdiniz.

Kadınlar, tarih boyunca toplumsal yaşamın her alanında varlık göstermiş, devlet yönetiminde, ekonomide, bilimde ve sanatta önemli roller üstlenmiştir. Ancak ne yazık ki, bu katkıları çoğu zaman yeterince görünür olmamıştır.

Türkiye ve Türk dünyasında kadınların siyaset ve kamu kuruluşlarındaki yeri, tarihsel süreçte önemli değişimler göstermiştir. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye’de kadınlar birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazanmış, zaman içinde siyasette ve kamu yönetiminde daha aktif roller üstlenmiştir.

Türk dünyasında da benzer şekilde, kadınların kamu alanındaki temsili ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genel olarak artış göstermektedir.

Günümüzde ise kadınların siyasette ve kamu yönetiminde daha fazla yer alması, demokratik gelişim ve toplumsal kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de Kadınların Siyasetteki Yeri nedir diye sorulduğunda;

Türkiye’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce tanımış bir ülke olduğubilinmektedir

Türkiye’de kadınların siyasal hakları, Atatürk döneminde önemli reformlarla güçlendirildiğini:

1930: Kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkı

tanındığını.

1934: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkınıkazandığını.

1935: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilk kadın milletvekillerinin girdiğini. görüyoruz.

Bu, kadınların siyasete katılımı açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Günümüzde Türkiye’de kadınlar, siyaset ve kamu

yönetiminde daha fazla yer almakla birlikte, halen erkek egemen bir yapı içinde mücadele etmektedirler.

TBMM’de Milletvekili kadın oranı (2023 seçimleri itibarıyla) %19 civarındadır.

Ancak günümüzde kadın temsil oranı hâlâ istenilen seviyede değildir. Türkiye’de kadın milletvekili oranı

Türk dünyasında da benzer şekilde, kadınların kamu alanındaki temsili ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genel olarak artış göstermektedir.

Günümüzde ise kadınların siyasette ve kamu yönetiminde daha fazla yer alması, demokratik gelişim ve toplumsal kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de Kadınların Siyasetteki Yeri nedir diye sorulduğunda;

Türkiye’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce tanımış bir ülke olduğubilinmektedir

Türkiye’de kadınların siyasal hakları, Atatürk döneminde önemli reformlarla güçlendirildiğini:

1930: Kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkıtanındığını.

1934: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkınıkazandığını.

1935: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilk kadın milletvekillerinin girdiğini. görüyoruz.

Bu, kadınların siyasete katılımı açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Günümüzde Türkiye’de kadınlar, siyaset ve kamuyönetiminde daha fazla yer almakla birlikte, halen erkek egemen bir yapı içinde mücadele etmektedirler.

Özellikle TBMM’de Milletvekili kadın oranı (2023 seçimleri itibarıyla) %19 civarındadır.

Ancak günümüzde kadın temsil oranı hâlâ istenilen seviyede değildir. Türkiye’de kadın milletvekili oranı artmakla birlikte dünya ortalamasının gerisinde kalmaktadır.

Kamu yönetiminde de benzer bir tablo söz konusudur; üst düzey bürokratlar ve bakanlar arasında kadın oranı düşük seviyededir.

Bu noktada, kadınların siyasete ve kamu yönetimine katılımını artırmak için çeşitli politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. Bize göre; Kadın kotası uygulamaları, teşvik edici projeler, eğitim ve farkındalık çalışmaları bu süreçte büyük rol oynayabilir. Yerel yönetimlerde kadın belediye başkanları ve muhtarlar erkeklere oranla daha azdır.

Kamu kuruluşlarında kadın yöneticilerin oranı artmakla birlikte üst düzey pozisyonlarda erkekler çoğunluktadır.

Türk Dünyasında Kadınların Siyasetteki Rolü nedir diye baktığımızda;

Türk Dünyasında kadınların siyaset ve yönetimdeki yeri, tarihsel olarak güçlü figürlerle şekillendiği görülmektedir. Orta Asya’daki eski Türk devletlerinde kadınlar yönetimde söz sahibiydi. Hatunlar, kağanların yanında devlet işlerine katılır, elçilik görevleri üstlenir ve halkla yönetim arasındaki bağı güçlendirirdi.

Günümüzde;Türk dünyasında kadınların kamu ve siyaset alanındaki temsili ülkeden ülkeye farklılık göstermekte olduğu görülür.

TBMM’de kadın oranı (2023 seçimleri itibarıyla) %19 civarındadır.

Azerbaycanda: Kadınlar parlamentoda ve kamu yönetiminde önemli roller üstlenmektedir. Örneğin, Milli

Meclis’te kadın milletvekili oranı %17 civarındadır.

Kazakistanda: Kadınların hükümette ve kamu kuruluşlarında üst düzey görevlerde yer alması teşvik edilmektedir. 2021 yılında parlamentodaki kadın oranı yaklaşık %28’e ulaşmıştır.

Kırgızistanda: Kadın milletvekillerinin oranı %30’un üzerine çıkabilmektedir. Ancak, genel olarak siyasette erkek egemenliği devam etmektedir.

Türkmenistan ve Özbekistanda: Kadınlar siyasette ve kamu yönetiminde bulunmalarına rağmen, üst düzey yönetim pozisyonlarında sınırlı sayıda yer almaktadırlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC): Kadınların siyasetteki temsili Türkiye’ye benzer düzeydedir.

Kadın bakan sayısı genellikle sınırlı kalmaktadır. Yerel yönetimlerde kadın belediye başkanları ve muhtarlar erkeklere oranla daha azdır. Kamu kuruluşlarında kadın yöneticilerin oranı artmakla birlikte üst düzey pozisyonlarda erkekler çoğunluktadır.

Türk dünyasında ise durum ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde kadınlar parlamentolarda ve kamu yönetiminde yer alsalar da, karar alma mekanizmalarındaki sayıları hâlâ sınırlıdır. Bununla birlikte, son yıllarda Kırgızistan’da Roza Otunbayeva’nın devlet başkanı seçilmesi gibi önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu tür örnekler, kadınların yönetimde daha fazla yer almasının mümkün olduğunugöstermektedir.

Kadınların siyasette ve kamu yönetiminde Daha Fazla Temsil Edilmesi Neden Önemlidir?sorusu sorulduğunda;

Kadınların siyasette ve kamu yönetiminde daha fazla yer almasının, sadece bir eşitlik meselesi değil, aynı zamanda toplumsal gelişimin bir gereği olduğu apaçık görülmektedir.

Başka bir ifadeyle Kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması, toplumun her kesiminin temsil edilmesini sağladığı kadar daha adil ve kapsayıcı politikaların oluşturulmasına da katkı sunduğu apaçık görülmektedir.

Ayrıca; Çeşitlilik ve kapsayıcılık, demokrasiyi güçlendirir ve ekonomik gelişimi hızlandırır.

Bu tespitler karşılığında Kadınların Kamu ve Siyasetteki Yerini Güçlendirmek İçin;

  1. Kadınların siyasette ve kamuda daha fazla yer almasını sağlamak adına Pozitif ayrımcılık politikaları için kota uygulamaları artırılmalıdır.

  2. Kadın liderlerin desteklenmesi için; Kamu ve özel sektörde kadın yöneticilerin teşvik edilerek, kadınların kariyer yolunu açabilir.

  3. Kadınların liderlik pozisyonlarına aday olmaları için Eğitim ve farkındalık çalışmalarından olan eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları artırılmalıdır.

  4. Kadınların çalışma hayatındaki engelleri kaldırmak için Kadınlara yönelik yeni yasal düzenlemeler yapılabilir.

Özetle; Kadınların önündeki engellerin kaldırılması için eğitim fırsatlarının artırılması, iş hayatında eşit koşulların sağlanması ve toplumsal farkındalığın yükseltilmesi gerekmektedir. Kadınları siyasete ve kamu yönetimine teşvik eden politikalar uygulanmalı, kadın liderlerin başarıları ön plana çıkarılmalı ve rol model olarak gösterilmelidir.

Sonuç olarak

Türkiye ve Türk dünyasında kadınların siyasette ve kamu yönetimindeki yeri giderek artsa da halen kat edilecek önemli bir mesafe bulunmaktadır. Oysaki; Kadınların siyaset ve kamu yönetiminde daha fazla yer alması hem Türkiye hem de Türk Dünyası için büyük bir gerekliliktir. Kadınların karar alma mekanizmalarında daha güçlü bir şekilde yer alabilmesi için hem temsil oranlarının artırılması hem toplumsal hem de yasal desteklerin artırılması gerekmektedir. Bunun içinde hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Unutulmamalıdır ki, kadınların güçlü olduğu bir toplum,

her alanda daha başarılı ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olacaktır.

Kadınlarımız “yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye” layıktır.”

Nail Çelebi’nin konuşmasından sonra panele geçildi.

Panelin sona ermesinin akabinde konuşmacılara plaket takdimi yapıldı ve son olarak toplu olarak hatıra fotoğrafı çekildi.


















 
 
 

Comments


BASKAN.jpg
bottom of page